måndag 21 december 2009

Föredrag med hälleflundraspecialist

”Kungsbacka Sportfiskeklubb välkomnar alla intresserade till en föreläsning med sportfiskeguiden Per Jonasson. Per arbetar som sportfiskeguide med hälleflundra som specialitet. Sedan 2007 har det landats omkring 60 hälleflundror över 50 kg från Pers båt. 2008 slog en av Pers kunder till med en hälleflundra på otroliga 202kg!

Synd det är så långt till Kungsbacka från luleå. Hade varit mycket intressant höra honom prata om hälleflundrafiske

Läs mer på fiske-feber.se

Torskkvoten ökar med 18 000 ton

Den norska torskkvoten för yrkesfisket ökar 2010 med 18 000 ton. Samtidigt ska en kvot för turist och fritidsfiske införas. Den kvoten landar på 10 000 ton för nästa år. Exakt hur de ska kontrollera hur mycket turistfisket tar upp framgår inte.

Läs mer här

fredag 18 december 2009

Veckans fiskefilm. Sixten 72 med hälleflundra

En härlig film där en dryga 20 kg tung hälleflundra bjuder upp till en ordentlig kamp. Vilka härliga spöknyckar och rusningar. Sixtens kommentar 1.06 in i filmen säger allt:)

Håll koll på tidvattnet i Norge


Här kommer ett tips på en bra sajt för att se grafiska kurvor över fluktuationerna i tidvattnet på utvalda orter i Norge. Värdefullt för den som ska optimera havsfisket.

Länk till tidvattensidan

torsdag 17 december 2009

Royberjiggen och en 135 grams stormjigg



Här ser man hur stor den största Royberjiggen är. Under ligger en vanlig 135 g stormjigg. Ska bli spännande att testa den stora. En jigg för maskulint havsfiske.

royberjiggarna finns på www.koederbau.de alternativt http://royberlures.com/

måndag 14 december 2009

Suverän sjökortsstjänst


För den som skall till Norge för havsfiske kan vi här tipsa om norska kystverkets digitala sjökort. Perfekt för att sitta hemma och planera sin fiskeresa, hitta intressanta fiskeplatser. Andra bra funktioner är att man kan lägga ut waypoints och få koordinater. Kolla väderprognos för en viss punkt på kartan, mäta avstånd etc. Man kan även printa ut sjökorten.

Karttjänsten hittar du på http://kart.kystverket.no

Royberjiggen på vågen

Den maffiga jiggen från Royber är nu vägd. Tillverkaren anger inte vikten på den kompletta jiggen utan bara på själva skallen. Jiggen med gummikropp väger hela 920 gram. Snacka om monsterjigg. Den praktiska vikten i vatten blir ju inte lika mycket pga av att gummikroppen inte väger lika mycket i vatten men det är ändå en riktig djupsläppsjigg Läs mer här

fredag 11 december 2009

Flundra tur och retur, Veckans fiskefilm

Här kommer ett härligt klipp på lite hälleflundrafiske. Håll lite speciell koll efter 4 minuter in i klippet. Synd de inte hade knarren påslagen så man fick höra lite av rusningarna också:) Mäktigt värre

VM i Skreifiske 2010

Lördag 20 Mars anordnas VM i Skreifiske i Svlolvaer. Dagen innan avgörs Lofotmästerskapen i torskfiske

Läs mer på deras hemsida

torsdag 10 december 2009

Fiskedrag fiskar Hälleflundra


I Januari drar säsong 5 igång av Fiskedrag. I avsnitt två ska de gå i kamp med de stora hälleflundrorna vid Lofoten, verkar som de varit på Wild Waters camp och fiskat.

Så här skriver de..."Ett av nordens mest unika fisken är Hälleflundran vid Norska Lofoten. Här finns otroliga monster upp till 1/4 ton fisk!! och självklart är vi där och leker med bjässarna."

Det avsnittet vill man inte missa.

onsdag 9 december 2009

Arctic Seasport i Saltströmmen monterar kartplotter i sina båtar


Fiskecampen Arctic Seasport i Saltströmmen utvecklar sin fiskecamp genom att montera kartplotter i sina båtar. Efter som att inte alla gäster har detta behov, då man har med egen GPS, så ingår kartplotter inte i båthyran utan du hyr själva sjökortet separat per dag eller per vecka.

Lowrance HDS kommer med efterlängtad funktion

Många gånger har man kört över ett stim eller en grundtopp etc och försökt hitta tillbaka men misslyckats. På ett stort öppet hav utan referenspunkter är det nästintill omöjligt hitta tillbaka trots att plottern ritat ut var man kört. Nu har Lowrance kommit med funktionen där man kan backa i ekolodshistoriken och i efterhand lägga ut en waypoint, ex där man sett ett stim med fisk och på så sätt enkelt kunna köra tillbaka dit. Se filmklippet nedan hur det fungerar. Verkar suveränt. Synd bara man inte själv har ett sådant lod/plotter.

Fisk gör tonåringar smartare

Att äta fisk är bra för intelligensen har man ju hört. Nu har det kommit lite nya undersökningar som bekräftar detta. Se videoklippet på "Läs mer"

måndag 7 december 2009

Megajiggen från Royber har anlänt!!!!

Royberjiggarna blev uppmärksammade tidigare i höst av Keskitalo på Wild Water innan han lade av med guidandet. De fungerade tydligen riktigt framgångsrikt på hälleflundra. Royber jig finns i de flesta storlekar och de tillverkas för hand och här kommer några bilder på den allra fetaste. Den är enorm minst sagt. Stort bete stor fisk brukar det ju heta. Den ligger här på en vanlig stationär dator, då får ni lite referens:) Jiggarna har en ovanligt stor shad och är väldigt följsamma i kroppen vilket ger dem en livligare gång.



Här är en jämförelse mellan shaden på en 385 grams stormjigg och Royberjiggen